Hoe werken zonnepanelen?

Zonnepanelen zijn apparaten die de energie van de zon omzetten in elektriciteit. Ze bestaan uit een aantal panelen, ook wel modules genoemd, die zonnecellen bevatten. Deze zonnecellen zijn gemaakt van silicium en zijn zo ontworpen dat ze zonlicht omzetten in gelijkstroom.

Wanneer de zon op de panelen schijnt, worden de zonnecellen geactiveerd en beginnen ze elektriciteit te produceren. Deze elektriciteit wordt dan naar een omvormer gestuurd, die de gelijkstroom omzet in wisselstroom, die gebruikt kan worden in uw huis. De omvormer zorgt ervoor dat de elektriciteit compatibel is met uw stroomnet.

Op een zonnige dag kunnen zonnepanelen veel elektriciteit produceren, maar zelfs op bewolkte dagen kunnen ze nog steeds energie opwekken. Dit komt doordat zonnepanelen niet afhankelijk zijn van direct zonlicht, maar ook gebruik maken van diffuus licht.

Als u zonnepanelen installeert, kunt u de elektriciteit die uw zonnepanelen opwekken direct gebruiken in uw huis. Als u meer elektriciteit produceert dan u nodig heeft, kan het overschot worden terug geleverd aan het stroomnet en kunt u een vergoeding krijgen voor de terug levering. Dit wordt ook wel salderen genoemd.

Kortom, zonnepanelen zijn apparaten die gebruik maken van zonlicht om elektriciteit te produceren die kan worden gebruikt in uw huis. Ze zijn duurzaam, betrouwbaar en kunnen u helpen geld te besparen op uw energierekening, terwijl u tegelijkertijd bijdraagt aan een betere en schonere wereld.